m.babetko.sk
SpäťČlánky - Denné menu: vajíčkový šalát a ryžový nákyp
10.01.2016

Denné menu: vajíčkový šalát a ryžový nákyp

recepty

 

Vajíčkový šalát na raňajky, jednoduchá polievka z hovädzieho mäsa a ryžový nákyp na obed, jablkový puding na večeru.

Raňajky

Vajíčkový šalát

Potrebujeme
4 vajcia uvarené na tvrdo, 1 tavený syr v črievku, 1 čajová lyžička horčice, 1 polievková lyžica zmäknutého masla, trocha soli, 4 plátky tvrdého syra, 4 plátky šunkovej salámy, 4 krajce chleba

Postup
Vajcia nakrájame na drobno a zmiešame s taveným syrom, horčicou, maslom a soľou. Na dno misky položíme plátok šunky a syra. Potom uložíme vajíčkovú zmes.
Podávame s chlebom.

Obed

Jednoduchá polievka a ryžový nákyp

Potrebujeme
Na polievku: 300 g hovädzieho mäsa, maslo, mlieko, 50 g koreňovej zeleniny, 20 g cibule, mleté čierne korenie, soľ

Na nákyp: 200 g ryže, 500 ml vody, 2 vanilkové cukre, 2 vajíčka, 300 g čerešňového kompótu, 1 polievková lyžica rastlinného tuku, 100 g práškového cukru

Postup
Polievka: Hovädzie mäso a zeleninu spolu uvaríme. Pripravíme bledú zápražku z masla a múky, pridáme do nej nadrobno nakrájanú cibuľu. Zalejeme vývarom z mäsa a trochou mlieka. Uvarenú zeleninu a mäso pomelieme a spolu so zápražkou povaríme. Napokon polievku dochutíme.

Nákyp: Ryžu vhodíme do vriacej vody a povaríme za občasného premiešania na miernom plyne asi 10 minút. Do vody môžeme pridať aj niekoľko klinčekov. Potom do ryže primiešame žĺtky a vanilkový cukor. Do vymastenej zapekacej misy dáme asi polovicu ryže, potom vrstvu kompótu a zase ryžu. Pečieme pri 180°C vo vyhriatej rúre asi 15 minút. Potom na povrch rozotrieme sneh z bielkov a zapečieme do zlatova. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Večera

Jablkový puding

Potrebujeme
500 g natrúhaných jabĺk na hrubom strúhadle, 50 g posekaných orechov, 1 škoricový cukor, 100 g kryštálového cukru, pol litra vody, 1 Zlatý klas, 1 šľahačka, 8 dlhých piškót

Postup

Jablká premiešame s cukrom, orechami, Zlatým klasom a vodou. Za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme asi 2 minúty. Ozdobíme šľahačkou a piškótami.